Pierwsza polska odmiana, której owoce mają miąższ barwy żółtej. Dostosowana do warunków klimatycznych Polski. Polecana do uprawy w odkrytym gruncie lub w tunelach foliowych. Owoce duże 3,5-5,5 kg, kuliste lub kulistojajowate, o cienkiej ciemnozielonej skórce z ciemniejszymi smugami. Miąższ jędrny, soczysty i słodki z niewielką ilością małych nasion. Nasiona wysiewać od połowy kwietnia do doniczek o średnicy 7-8 cm. W temp. 20-24*C wschody trwają do 2 tygodni. Rozsadę z 4-5 liśćmi wysadzać do gruntu w drugiej połowie maja, w rozstawie 1 x 1 m, najlepiej w dołki wyłożone dobrze rozdrobnionym obornikiem lub kompostem. Uprawiać w miejscu nasłonecznionym, osłoniętym, na glebie żyznej i wilgotnej. Zbiór owoców rozpoczyna się w sierpniu i trwa do końca września. Dojrzałe owoce przy ostukiwaniu wydają głuchy odgłos.