Więcej informacji
Odmiana cebuli Wolska wyróżnia się interesującym, bardzo wyrazistym smakiem.
Plon cebuli Wolskiej pojawia się bardzo późno, ale ma bardzo wysoką jakość i jest bardzo wyrównany. Niemal wszystkie cebule tej odmiany mają taki sam kształt i podobną wielkość - zależnie od warunków osiągają wagę od 90 do 160 gramów.
Wyróżnia się kulistym lub kulisto-romboidalnym kształtem z tendencją do wydłużania się. Ma jędrny, biały miąższ o wyrazistym, dość ostrym smaku, okryty cienką, suchą łuską o słomkowej lub żółtej barwie.
Zastosowanie
Cebula Wolska cieszy się uznaniem hodowców i właścicieli ogródków działkowych głównie z tego względu, że bardzo dobrze się przechowuje. Odpowiednio zabezpieczona lub zakopcowana jest w stanie przetrwać przez dłuższy czas nawet niskie temperatury, nie tracąc smaku ani jędrności.
Dodatkowo jest bardzo smaczna i wspaniale komponuje się z sałatkami i innymi potrawami, w których może być spożywana bezpośrednio. Niestety, cebula Wolska nie należy do odmian najłatwiejszych w uprawie, wymaga bowiem dobrych warunków glebowych, odpowiedniego nawożenia i dużo uwagi.