Nowy produkt
0 Przedmiot Przedmioty
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Małe (20-40 g), białokremowe główki odm. Jarus kryją w sobie różnej wielkości ząbki okryte kremowo-beżową łuską – zewnętrzne są średniej wielkości, wewnętrzne mniejsze, wszystkie ściśle ułożone zwykle po 8-12 sztuk. Czosnek ten nie wybija w pędy kwiatostanowe – na przekroju poprzecznym główki dostrzeżemy wyłącznie ząbki.
Jarus sadzimy wiosną, w marcu (najpóźniej na początku kwietnia), w ilości ok. 0,5 t na 1 hektarze w rozstawie 15-20 x 5 cm i na głębokość 3-5 cm. Termin sadzenia dostosowujemy do panującej obecnie pogody. P
Zbioru spodziewać się możemy, kiedy liście zaczną brązowieć i zasychać, przypada to zwykle na koniec lipca lub początek sierpnia, plon ogólny Jarusa to 5-6 t z ha. Jarus jest przez długi czas przydatny do spożycia – przechowywać go możemy niezwykle długo, nawet do 12 miesięcy.