Charakteryzuje się bogatym składem chemicznym, zawiera wszystkie makroelementy oraz mikroelementy niekiedy niedostępne w innych nawozach. Zaletą nawozu jest także to, że wolno się rozkłada, nie powoduje zasolenia gleby, zawiera dużą ilość substancji organicznej (ok. 90%), a także naturalne stymulatory jak kofeina.
Działanie nawozu organicznego KAVA
Nawóz organiczny KAVAdostarcza roślinom podstawowych składników pokarmowych, takich jak: azot, fosfor i potas. Oprócz tego zawiera także wapń, magnez, bor i żelazo, które często są niedostępne w nawozach mineralnych. Nawóz rozłożony i przekopany z glebą (optymalnie na głębokości 15-20 cm) wpływa ponadto na tworzenie próchnicy. Nawozy organiczne nie działają tak szybko jak nawozy sztuczne, ale kiedy zawarte w nawozie makro i mikroelementy zaczną działać, to ich działanie jest znacznie dłuższe i przynosi lepszy efekt.
Zalety nawozu organicznego KAVA:
- produkowany jest z czystych łusek kawy
- długotrwałe działanie
- w pełni biodegradowalny
- czysty
- ładny zapach
- ekologiczny
Dawkowanie:
Przed posadzeniem: 150-200 g/m2 wymieszać za podłożem na 5-10cm,
Pogłównie: wczesną wiosną (przed ruszeniem wegetacji), 100-150 g/m2 i podlać wodą.
W okresie wegetacji (kwiecień-sierpień): nawozić 1 raz w miesiącu dawką 60-80 g/m2, obficie podlać wodą.
W czasie sadzenia: wymieszać nawóz z ziemią z dołka w ilości 10 g/L, obsypać bryłę korzeniową i obficie zlać wodą.
Skład: N 3,00% – P 0,27% – K 3,70% oraz wiele innych mikro i makro elementów, 90% materii organicznej