Więcej informacji
Roślina jednoroczna, silnie rosnąca o płożących pędach. Owoce duże 5-10 kg, spłaszczone z wyraźnymi, głębokimi żebrami, początkowo szarozielone, w miarę dojrzewania przebarwiają się na kolor pomarańczowy. Pod grubą skórką znajduje się jędrny, bezwłóknisty i aromatyczny miąższ, doskonały na przetwory. Uprawa: Wysiew nasion do doniczek pod osłonami w drugiej połowie kwietnia, natomiast bezpośrednio do gruntu w pierwszej połowie maja gniazdowo po 2-3 nasiona na głębokość 3-4 cm. Wschody trwają do 2 tygodni. Rozsadę należy sadzić do gruntu w drugiej połowie maja w rozstawie 1x1 m. Zbiór należy przeprowadzić przed pierwszymi przymrozkami. Wymaga gleby przepuszczalnej, żyznej, ciepłej i umiarkowanie wilgotnej oraz miejsc słonecznych.