DYNIA PIŻMOWA MUSCAT DE PROVENCE 2G WERBENA ART Zobacz większe

DYNIA PIŻMOWA MUSCAT DE PROVENCE 2G WERBENA ART

Nowy produkt

DYNIA PIŻMOWA MUSCAT DE PROVENCE 2G WERBENA ART

Więcej szczegółów

96 Przedmioty

2,60 zł brutto

Więcej informacji

Termin siewu do inspektu : IV
Termin wysadzenia do gruntu : poł. V
Rozstaw : 100 x 100 cm
Termin zbioru : VIII – IX

Roślina jednoroczna o okresie wegetacji ok 135 dni, silnie rosnąca, o pędach płożących się przy pomocy wąsów czepnych. Tworzy dynie o ciężarze od 3 do 8 kg, żebrowane, płaskim kształcie z ciemno zieloną lub zielono pomarańczową skórką. Jedna roślina tworzy od 2 do 5 owoców. Jest bardzo charakterystyczna i ciężko ją pomylić z innymi dyniami. Dynię piżmową należy uprawiać z rozsady. Wymaga uprawy w słonecznych miejscach, w żyznym i wilgotnym podłożu. Odmiana ta jest ULUBIENICĄ szefów kuchni na całym świecie. 

Dynia piżmowa jest źródłem potasu i witaminy B6. Warto ją jeść w okresie jesiennym, ponieważ ma właściwości wzmacniające odporność organizmu. To także źródło antyoksydantów i przeciwutleniaczy, tak więc ma również pozytywny wpływ na stan skóry. Ma bardzo mało tłuszczu