Nowy produkt
96 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Termin siewu do inspektu : IV
Termin wysadzenia do gruntu : poł. V
Rozstaw : 100 x 100 cm
Termin zbioru : VIII – IX
Roślina jednoroczna o okresie wegetacji ok 135 dni, silnie rosnąca, o pędach płożących się przy pomocy wąsów czepnych. Tworzy dynie o ciężarze od 3 do 8 kg, żebrowane, płaskim kształcie z ciemno zieloną lub zielono pomarańczową skórką. Jedna roślina tworzy od 2 do 5 owoców. Jest bardzo charakterystyczna i ciężko ją pomylić z innymi dyniami. Dynię piżmową należy uprawiać z rozsady. Wymaga uprawy w słonecznych miejscach, w żyznym i wilgotnym podłożu. Odmiana ta jest ULUBIENICĄ szefów kuchni na całym świecie.
Dynia piżmowa jest źródłem potasu i witaminy B6. Warto ją jeść w okresie jesiennym, ponieważ ma właściwości wzmacniające odporność organizmu. To także źródło antyoksydantów i przeciwutleniaczy, tak więc ma również pozytywny wpływ na stan skóry. Ma bardzo mało tłuszczu