Gąska zielonka to smaczny grzyb jadalny, nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania, może też być przyrządzana w każdy właściwy dla grzybów sposób. Gąski zielonki mają delikatny grzybowy zapach oraz słodko-orzechowy smak. Uwaga! Gąskę zielonkę można pomylić z grzybami trującymi, najłatwiej pomylić młode osobniki dlatego należy zachować szczególną ostrożność przy ich zbieraniu. Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste, najlepiej sosna, korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu lub ziemi z lasu. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i gł. ok. 15 cm.Otwory wykopać w odl. 0,5-5 m od pnia drzewa.Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.Miejsce aplikacji starannie podlać.Przykryć warstwą liści, igieł, mchu.W sprzyjających warunkach pierwsze grzyby mogą pojawić się po dwóch latach od aplikacji grzybni. Grzybnia powinna owocować 3-5 lat. W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.