GRZYBNIA MLECZAJ RYDZ 10G Zobacz większe

GRZYBNIA MLECZAJ RYDZ 10G

Nowy produkt

GRZYBNIA MLECZAJ RYDZ 10G

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

25,00 zł brutto

Opis
Waga10g
Więcej informacji

Mleczaj rydz jest wyśmienitym grzybem jadalnym, należy do najbardziej pożądanych grzybów leśnych, określany jako wyborny. Wysoko ceniony i poszukiwany w celach kulinarnych, nadaje się do pieczenia na ruszcie, smażenia na maśle, także do kiszenia i marynowania. Smak i zapach nie ma sobie równych. Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste najlepiej sosna, korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu lub ziemię z lasu. Wokół pnia wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i gł. 15 cm. Otwory wykopać w odl. 0,5-5 m od pnia drzewa. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić. Miejsce aplikacji starannie podlać. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek.W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawić się po pierwszym lub drugim roku od posadzenia grzybni. Grzybnia powinna owocować 3-4 lata. W ciągu jednego roku , pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.

Gramatura : 10g