Podgrzybek brunatny jest chętnie zbieranym grzybem z rodziny borowikowatych. Jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych wśród grzybów jadalnych. Wysoko ceniony z uwagi na przyjemny aromat, zwłaszcza w postaci suszu. Dodany do potraw nadaje im niepowtarzalny, przyjemny smak i zapach. Średnica dochodzi do 15 cm. Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste, najlepiej sosna, korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością torfu lub ziemię z lasu. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i gł. 15 cm. Otwory wykopać w odl. 0,5-5 m od pnia drzewa. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić. Miejsce aplikacji starannie podlać. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek. W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawić się po pierwszym lub drugim roku od posadzenia grzybni. Grzybnia powinna owocować 3-5 lat. W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.