Pieprznik jadalny popularnie nazywany kurką,a także lisiczką jest smacznym i chętnie poszukiwanym grzybem jadalnym. Posiada nieregularny kapelusz o średnicy od 10-70 mm, młody nieco wypukły, później stający się wklęsłym. Pieprznik jadalny ceniony jest ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość owocników. Wykorzystywany w wielu przepisach kulinarnych np. jako farsz, a sos kurkowy - coś pysznego. Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste lub liściaste. Jao podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu lub ziemię z lasu. Wokół pnia wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i gł.15 cm. Otwory wykopać w odległości 0,5-5m. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić. Miejsce aplikacji starannie podlać. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek. W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawiać się po pierwszym lub drugim roku od posadzenia grzybni. Grzybnia powinna owocować 3-4 lata. W ciągu jednego roku pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.