Koźlarz czerwony jest wyśmienitym grzybem jadalnym, szczególnie smaczne są jędrne, młode owocniki. Grzyb ten wykorzystywany jest do wielu potraw- sosów, zup, jako aromatyczny dodatek do mięs i przetworów, świetnie nadaje się do duszenia i suszenia. Jego wartości smakowe i aromatyczne są równe wartościom najlepszych borowików - prawdziwków. Ma łagodny smak i delikatny grzybowy zapach. Średnica dochodzi do 20 cm. Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa liściaste najlepiej osika lub topola. Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu lub ziemię z lasu. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i gł.15 cm. Otwory wykopać w odl. 0,5-5 m od pnia drzewa. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić. Miejsce aplikacji starannie podlać. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek. W sprzyjających warunkach pierwsze grzyby mogą pojawić się po dwóch latach od aplikacji grzybni. W ciągu jednego roku pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.