Borowik brzozowy to jeden z najsmaczniejszych polskich grzybów. Prawdziwka tego można spotkać w lasach liściastych i lasach mieszanych, najczęściej znajdujemy go w pobliżu brzóz. Owocniki pojawiają się od czerwca do listopada. Jego smak i zapach nie ma sobie równych. Jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych wśród grzybów jadalnych. Wysoko ceniony z uwagi na silny, przyjemny, specyficzny aromat zwłaszcza w postaci suszu. Dodany do potraw nadaje im niepowtarzalny, przyjemny smak i zapach. Średnica dochodzi do 30 cm. Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa liściaste, najlepiej brzoza, korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu lub ziemię z lasu. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i gł. 15 cm. Otwory wykopać w odl. 0,5-5 m od pnia drzewa. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem po poziomu gruntu i mocno ubić. Miejsce aplikacji starannie podlać. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek. W sprzyjających warunkach pierwsze grzyby mogą pojawiać się po dwóch latach od aplikacji grzybni. Grzybnia powinna owocować 3-4 lata. W ciągu jednego roku pod jednym drzewem można zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.