MAŚLAK ZWYCZAJNY 10G Zobacz większe

MAŚLAK ZWYCZAJNY 10G

Nowy produkt

MAŚLAK ZWYCZAJNY 10G

Więcej szczegółów

3 Przedmioty

Ostatnie egzemplarze!

28,60 zł brutto

Opis
Waga10g
Więcej informacji

Maślak zwyczajny to smaczny grzyb jadalny, nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania, może też być przyrządzany w każdy właściwy dla grzybów sposób. Maślaki mają miąższ o wyśmienitym smaku i delikatnym grzybowym zapachu, miąższ jest miękki, soczysty, u młodych osobników kremowy lub białawy a u starszych żółtawy. Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji powinny rosnąć drzewa iglaste, korzystnie gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu lub ziemię z lasu. Wokół pnia wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i gł. 15 cm. Otwory wykopać w odl. 0,5-5 m od pnia drzewa. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić. Miejsce aplikacji starannie podlać. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek.W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawić się po pierwszym lub drugim roku od posadzenia grzybni. Grzybnia powinna owocować 3-5 lat. W ciągu jednego roku pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.

Gramatura : 10g