SZPARAG 1G Zobacz większe

SZPARAG 1G

Nowy produkt

14 Przedmioty

1,70 zł brutto

Opis
Waga1g
Więcej informacji

Roślina wieloletnia. Część jadalną stanowią białe pędy wycinane zwykle codziennie wiosną do połowy czerwca. Wysiew nasion wiosną na rozsadniku w rzędy co 30 cm i co 8-10 cm w rzędzie. Dla przyspieszenia kiełkowania, nasiona moczyć przez 3-4 dni w wodzie o temperaturze pokojowej. Wiosną następnego roku wysadzać w rozstawie 150 x 50 cm w bruzdach o głębokości 20-25 cm. Przez drugi rok rośliny intensywnie nawozić aby silnie się rozrosły. Wiosną, w trzecim roku uprawy nad karpami uformować kopczyki lub wały o wys. 30-35 cm. Wybijające pędy wycinać przed lub krótko po ukazaniu się ich wierzchołka. W połowie czerwca każdego roku uprawy, kopczyki lub wały rozkopać, a wybijające pędy pozostawić aby się rozrosły. Najlepiej udaje się na glebach lżejszych zasobnych w wapń.

Gramatura : 1g