FENKUŁ KOPER WŁOSKI GEANT MAMMOUTH PERFECTION 1G LEGUTKO Zobacz większe

FENKUŁ KOPER WŁOSKI GEANT MAMMOUTH PERFECTION 1G LEGUTKO

Nowy produkt

FENKUŁ KOPER WŁOSKI GEANT MAMMOUTH PERFECTION 1G LEGUTKO

Więcej szczegółów

12 Przedmioty

2,30 zł brutto

Więcej informacji

Częścią jadalną są białe zgrubienia ogonków liściowych o anyżowym, słodkim smaku - bogate w witaminy i sole mineralne. Można je spożywać w postaci surówek, gotowane, zapiekane lub duszone. Jadalne są również pierzaste liście, służące do przyprawiania potraw. Fenkuły należy uprawiać na żyznej glebie w miejscu słonecznym. Nasiona sieje się pod osłonami w marcu - kwietniu, a wprost do gruntu od kwietnia do maja. Po wschodach rośliny pozostawić w rzędzie co 20 cm. Zbiór następuje po ok. 3 miesiącach od wysiewu, gdy rośliny mają zgrubienia o średnicy 8-10 cm. Korzenie roślin obcina się całkowicie, a ogonki liściowe ok. 10 cm powyżej zgrubienia. Najlepiej spożyć od razu po zbiorze. Zawinięte w folię można przechowywać w lodówce przez 1-2 tygodnie.

Produkty powiązane