Nowy produkt
60 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Orzechowy, słodki smak liści
Termin siewu do inspektu : III – IV
Termin wysadzenia do gruntu : V – VI
Rozstaw : 20 x 30 cm
Termin zbioru : IX – X
Uprawiany głównie na jadalne młode liście. Czarne nasiona, które powstają z kwitnących główek, są również jadalne. Dobrze rośnie w lekkich, dość żyznych , wilgotnych glebach, na stanowisku słonecznym. Nadaje się do uprawy w pojemnikach.
Młode liście często obdarzane są mianem „superfood” ze względu na dużą zawartość składników odżywczych. Amarantusowi, potocznie nazywanemu szpinakiem chińskim ich nie brakuje. Mikroliście są bogate w karotenoidy, witaminę C, której jest więcej niż w szpinaku, szczawiu czy roślinach kapustnych. Są też witaminy B i E oraz dużo łatwo przyswajalnego żelaza. Zbiera się je przed rozwojem kwiatostanów. Można dodawać do sałatek, mrozić i gotować. Mają lekko orzechowy smak z nutą goryczki. Ja dodaję np. do jajecznicy albo do koktajli warzywnych.