BALSAMKA OGÓRKOWATA 2G Zobacz większe

BALSAMKA OGÓRKOWATA 2G LEGUTKO

Nowy produkt

BALSAMKA OGÓRKOWATA 2G LEGUTKO

Więcej szczegółów

50 Przedmioty

4,50 zł brutto

Opis
Waga2g
Więcej informacji

Roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych, o długiej, rozgałęzionej, pnącej się łodydze, zaopatrzonej w wąsy czepne. Po około dwóch miesiącach od wysiewu pojawiaja się stosunkowo duże, pachnące, żółte kwiaty, krótko potem walcowate owoce, początkowo zielone, później przebarwiające się na żółto. Wszystkie części nadziemne rośliny mają wartość użytkową, jako warzywo i roślina lecznicza. Młode owoce, o długości ok. 10 cm wraz z liśćmi są wartościową przyprawą do dań mięsnych, warzywnych i sałatek. Spożywane na surowo mają gorzkawy smak dlatego należy pozostawić je w solankowej zalewie na kilka godzin i zagotować, następnie spożywać bezporśrednio lub podsmażyć w plastrach i podawać jako dodatek do mięs. Natomiast kwiaty, młode pędy i liście po ugotowaniu są smaczną, pikantną jarzyną. Owoce balsamki są stosowane przez indyjską medycynę ludową jako lek na cukrzycę, ponieważ zawierają związek podobny do insuliny, którego działanie regulujące poziom cukru we krwi potwierdzono w badaniach klinicznych. nasiona wysiewać w końcu kwietnia, na poczatku maja do doniczek o średnicy 7-8 cm, w pomieszczeniach o temp. 22-24 st. C. Rozsadę w fazie 4-5 liści wysadzać do gruntu w drugiej połowie maja w rozstawie 100 x 60-80 cm, prowadzić przy podporach. Uprawiać w miejscu nasłonecznionym, osłoniętym, na glebie żyznej i wilgotnej.

Opakowanie : 2g