Więcej informacji
Roślina jednoroczna, wys. 30-40cm, o aromatycznych, dekoracyjnych wierzchołkowych liściach i kwiatostanach barwy purpurowej. Okres kwitnienia przypada od lipca do września, kiedy to zbiera się górne części pędów. Uprawiana jako roślina lecznicza, przyprawa, ale też ozdobna na rabatach, w skrzynkach i pojemnikach. Świeże liście można dodawać do kiszenia ogórków, suszone zaś do twarogu, sałatek, sosów, zapiekanek, pieczonych mięs i ryb. Ze względu na silny aromat używać należy w niewielkich ilościach. Wypijanie naparu z liści łagodzi kaszel, zalecane jest także przy zapaleniu dróg moczowych. Nasiona wysiewać na początku kwietnia do czerwca skrzynek, na palety lub od maja do lipca wprost na miejsce stałe. W temp. 20-25*C wschody następują po 8-14 dniach. Na miejsce stałe należy wysadzać od maja do lipca w rozstawie 20 x 30 cm. Wymaga gleby przepuszczalnej, żyznej, oczyszczonej z chwastów oraz miejscach słonecznych i osłoniętych od wiatru.