Nowy produkt
30 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Roślina jednoroczna, wys.50-80cm. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości używana jako naturalny słodzik. Surowcem użytkowym są sproszkowane liście zawierające stewiozyt -glikozytd ok.300 razy słodszy od cukru, przy czym zawartość tego związku w roślinie to ok.10%. Charakteryzuje go niska kaloryczność. Stewiozyd jest odporny na wysoką temperaturę (do 200°C), nadaje się więc do gotowania i pieczenia. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Stewia nie podnosi poziomu glukozy we krwi i może być używana przez diabetyków. Nasiona wysiewać w drugiej połowie marca do początku kwietnia na palety lub do doniczek. Do gruntu sadzić w drugiej połowie maja. Rośliny można uprawiać także w doniczce, uszczykując wierzchołek dla lepszego rozkrzewienia. Uprawiać na stanowisku nasłonecznionym, osłoniętym od wiatru, w żyznym przepuszczalnym podłożu.
Wysiewaj nasiona w kwietniu
Krok 1
Przygotuj doniczkę lub skrzynkę balkonową. Pojemnik powinien mieć otwory w dnie.
Krok 2
Wypełnij pojemnik ziemią, najlepiej uniwersalną.
Krok 3
Wysiej nasiona i przykryj je 0,5 cm warstwą ziemi, zachowując odstępy między nasionami co 30 cm. Siej dwa nasiona w jeden punkt.
Krok 4
Podlej wodą. I gotowe!
Wartość przyprawową roślina osiąga od sierpnia do października.