Nowy produkt
77 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Roślina przyprawowa, ozdobna, miododajna i lecznicza!!!
Termin siewu: początek IV pod osłony/V-VI wprost do gruntu
Sadzenie na miejsce stałe: VI-VII
Zbiór: VII-X
Rekomendowany rozstaw: 60×60 cm
Roślina wieloletnia, dorastająca do wysokości 1,5-2 m. Lubi miejsca nasłonecznione, gleby lekkie, zasobne, przepuszczalne. Ma dość duże wymagania wodne i pokarmowe. Nasiona wysiewamy od kwietnia pod osłonami lub w maju-czerwcu wprost do gruntu. Na miejsce stałe wysadzamy młode rośliny w czerwcu-lipcu w rozstawie 60×60 cm.
Znany jest głównie ze swych walorów przyprawowych. Ma charakterystyczny korzenny, lekko gorzki smak określanym jako „maggi”. Używamy jej do potraw mięsnych (baranina, jagnięcina), do sosów, twarogów, zup i sałatek. Przyprawa jest bardzo aromatyczna dlatego należy jej używać oszczędnie i w niewielkich ilościach. Jako przyprawę wykorzystuje się głównie liście, zbierane przed kwitnieniem i suszone.
Surowcem leczniczym w lubczyku są korzenie i kłącza zbierane jesienią, czyszczone i suszone w warunkach naturalnych po uprzednim rozdrobnieniu. Należy je przechowywać w szczelnie zamknięte aby nie utraciło swoich wartości.
Lubczyk jest silnie moczopędny co ułatwia oczyszczenie organizmu np. w stanach zapalnych. Działanie wykrztuśne wykorzystywane jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych.
Lubczyk jest rośliną miododajną (z wydajnością miodową 490 kg/ha) stanowiącą cenny pożytek dla pszczół, powinien zagościć w naszych ogrodach, w których stanowić będzie także widoczny akcent ozdobny.